dimarts, 10 de novembre del 2015

SALÀS DE PALLARS


Està a 190 kms. de Barcelona. En cotxe hi arribarem en dues hores i mitja per la A-2, direcció Lleida, sortida 517 (Cervera nord. Agramunt). Seguirem direcció Tremp i La Pobla de Segur. Després de passar Tremp, trobarem la desviació a Salàs.


Salàs de Pallars, a la comarca del Pallars Jussà és un poble interessant. El centre històric o vila closa, conserva l'aire medieval de tots els seus edificis. Ofereix bones vistes a l'embassament de Sant Antoni i una gastronomia molt  saborosa, sobre tot la del Restaurant de l'hotel Bertran, on la qüestió de l'hostatge també val la pena (clik)


Passejades pels boscos i a l'embassament són molt recomanables. Personalment ho he gaudit en època de tardor.


I el que és una experiència diferent i que realment val la pena, és assistir a la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs, a primers de novembre.

Antigament la Fira de Salàs, dedicada sobre tot al bestiar de peu redó era molt important. Tot una fita pel poble i la comarca. A més de l'activitat pròpia de tota fira d'aquesta mena, comprar i vendre, hi havia dos cafès-cantant on es feien espectacles de cabaret de l'estil del Molino de Barcelona o altres locals  semblants. A la dècada dels seixanta, l'arribada dels tractors va anar afeblint la Fira, fins que va deixar de fer-se.


Per sort, ara fa uns  anys, es rememora aquella gran Fira, i, a escala, es produeixen espectacles de teatre, ball tradicional, concerts de jazz, a més de la venda i presentació d'articles agro-pecuaris i també una petita mostra d'animals de peu redò.


Aquest any, he assistit a la rememoració i ho he passat molt bé. Al Café Salón, on antigament es feia cabaret, obra exclusivament per la fira i s'ambienta degudament. Varies vedets i el clàssic presentador de music-hall munten l'espectacle que disfruten vells i joves del poble i de les rodalies. El poble té uns 400 habitants i els dies de la fira poden arribar a 6.000 persones.

Cançons picants i vestuari provocatiu i molt bon humor, fan que els firaires, vestits com ho feien fa molts anys, muntin el seu número igual que el públic del Molino.


En una era, es va escenificar el tracte entre un comprador i un venedor de cavalleries on sortien aspectes de les relacions personals d'aquella societat de ramaders i pagesos.



Una companyia de teatre va reproduir l'escena dels camarot dels Germans Marx i una banda de jazz va tancar la fira amb una sessió de molta qualitat.



A destacar molt especialment, les botigues museu que es poden visitar els caps de setmana. Una barberia, una de queviures, una farmàcia, un estanc i una merceria que conserven el mobiliari, la il·luminació i tots els productes que s'utilitzaven en aquests establiments fa més de mig segle.

Per acabar, l'any passat, Quim Masferrer va portar el seu programa El Foraster a la Fira de Salàs. Per aquells que el vulguin veure, aquí està el vídeo:

 

1 comentari:

  1. Curiosa fira aquesta, per passar-s'ho bé. No la coneixia. Gràcies a la teva informació ja me n'he fet càrrec.

    ResponElimina